Recenze Funko Fusion – vinylové postavičky ožívají ve vlastní videohře

Foto: Funko

Vinylové postavičky Funko POP asi není třeba nikterak představovat, podobně jako třeba kostičky LEGO, využívají značky všech možných filmů, seriálů a her. Tyto postavičky s velkými hlavami a notnou dávkou roztomilosti jsou hlavně mezi hráči velmi populární figurky a musím říct, že doma mám také celou poličku těchto postaviček.

Není divu, že tyto populární postavičky se dočkali své vlastní videohry, která se velmi podobá zmíněnému Legu s jejich videoherní adaptací. Funko Fusion se nicméně nezaměřuje na jednu filmovou ságu, ale v základu nabízí hned několik světů.

Mnoho světů ve formě vinylových postaviček

Mezi hlavní světy patří Jurský svět, Jednotka příliš rychlého nasazení, Věc, Vládci vesmíru, Battlestar Galactica, Scott Pilgrim a Umbrella Academy. Z těchto světů je k dispozici vždy několik různých postaviček a světy s několika úrovněmi. Kromě toho narazíme i na pokouknutí na další desítky sérií, filmů či her. Například Xena princezna bojovnice, Mega Man, Návrat do budoucnosti, Chucky a mnoho dalších.

Foto: Funko

Příběhová premisa je trošku nudná, a i když mohla hra využít příběhy a velké filmové značky, tak to bohužel vývojáři nedokázali využít. Příběh mě vůbec neoslovil, že si ani nepamatují hlavního záporáka, který vtrhnul do centrály postaviček a vstřebal sílu jednoho z nejsilnějších postaviček, který bojuje o svůj život a pro jeho zachránění je potřeba získat dostatek zlatých korunek, a porazit záporáka, který dokáže posednout nejrůznější stvoření a postavy.

Následně si hráč vybere, do jakého světa se pustí jako první. Na výběr je z výše zmiňovaných světů, kde máme na výběr ze začátku ze čtyř hrdinů, z každého světa. Osobně jsem začal Jurským světem. Po získání několika zlatých korunek se odemkne další svět, takže není potřeba splnit všechny úrovně, než se hráč bude moci pustit do dalšího světa.

Foto: Funko

Jednotlivé postavičky se liší zbraní na blízko a zbraní na dálku, ale vliv na samotnou hratelnost není nijak výrazná, někdo má rychlejší a slabší útoky, někdo zase pomalejší, ale silnější v některých málo sekvencí je určená postavička pro postup, ale měnit je můžeme v úrovních skoro na každém kroku.

Vzhůru no víru všednosti a nudy

Každý svět je rozdělen do pěti úrovní, kdy každá úroveň zabere cca hodinu času. Jedná se o polootevřené světy, které na sebe navazují a někdy se vracíme do stejného prostředí, jen s drobnou změnou událostí a kulis.

Foto: Funko

Bohužel náplň je vždy stejná, a to jak v rámci hlavních úkolů, tak těch vedlejších. V každé úrovni je potřeba získat klíč k odemčení dveří do další úrovně, v poslední úrovni a občas i v nějaké další je potřeba zdolat nějakého bossa, kdy je premisa opět úplně stejná.

Většinou je potřeba střílet na slabá místa, nebo při návalech útoků něco na mapě sesbírat a tím vyvolat větší pomoc od obří Funko postavičky. Při tom podobně jako v Lego hře je potřeba do všeho mlátit, akorát místo kostiček sbíráme barevné kuličky, za které je možné si kupovat přístup do zlatých truhel, nebo v každé úrovni získat stříbrnou korunu po zaplacení většího obnosu.

Foto: Funko

Někdy je potřeba najít nějakou trubku, kolo či jiný předmět, ale vše se neustále opakuje, takže to, co děláte v první úrovni akorát v jiné scenérii se dělá ve všech ostatních. Hra ani nenaviguje, co je potřeba udělat. Někdy získáte předmět, který je potřeba někam umístit, ale na to místo nemáte přístup a když ho necháte ležet, tak po čase zmizí, a tak vedlejší aktivitu pak nelze split. Celkově málo kdy se podařilo na první průchod splnit vše ať už z důvodu, že jsem našel nějaký předmět dříve, než jsem potřeboval, nebo prostě hra neupozornila, že když vlezu tam, tak se nemohu vrátit.

Opakující se hratelnost

I když ve hrách rád plním vše na sto procent, tak tady jsem to rychle vzdal, jelikož je to nudné a slepé bloudění po mapě, rychle v čase zmáčknout čtyři páčky, nebo najít pár skrytých předmětů a tohle se opakuje na každé úrovni.

Foto: Funko

Ani hratelnost není nikterak dobrá, jelikož hádanky jsou vcelku jednoduché a souboje se skládají jen z bezduchého mlácení, nebo střílení, bez jakýkoliv schopností. Občas je možné získat nějakou lepší zbraň na dálku s omezenou municí, ale vesměs se jedná o horší zbraň, než je ta základní.

Vývojáři se snažili do hry dostat i řadu vtipných momentů, které zase působí jako kopírka Lego her, akorát ve většině případů postrádají větší hloubku, nebo samotný vtipný moment.

Verdikt

Funko Fusion se nepovedlo snad ve všech bodech, a i když jsem si v prvních hodinách říkal, že to tak hrozné není a vcelku jsem se i bavil, tak po dokončení nějaké čtvrté úrovně přišla nuda, jelikož se všechno neustále opakuje, možná kdyby hra byla minimálně o polovinu levnější, nebo free-to-play titul s nákupem nových světů, tak by se dalo přimhouřit oko, ale takto není hra ani pro dospělé ani pro děti. Dospělý hráči se budou nudit a dětský hráči zase nebudou vědět, co hledat a jak se vůbec ve hře posouvat dál.

Funko Fusion

5

Hodnocení

5.0/10

Klady

  • Prvních pár hodin hra zabaví
  • Dostatečný počet světů
  • Nejedná se o úplný propadák

Zápory

  • Recyklace pořád stejného obsahu
  • Po pár hodinách jen nuda
  • Slabý příběh
  • Špatná navigace postupu
Hodnotit text
[Celkem hlasu: 0 Prumer: 0]

Komentujte

avatar
  Odebírat komentáře  
Upozornit na