Recenze EA Sports FC 25 – nejlepší ročník virtuálního fotbalu současnosti

Foto: EA

Lonský ročník videoherního fotbalu byl pro Electronic Arts naprosto klíčový, jelikož po dlouhých letech rozvázalo partnerství s organizací FIFA a série se přejmenovala na EA Sports FC. Tato změna se nikterak nepromítla do prodejů, dokonce naopak. Miliony fanoušků dalším ročníkem očekávají další vylepšení této oblíbené série a hned na úvod musím říct, že se to vývojářům podařilo a máme tu zase o něco lepší virtuální fotbal.

Osobně jsem v ročníku EA Sports FC 24 strávil asi nejvíce hodin, a to hraju FIFU od nějakého ročníku 98 pravidelně rok, co rok. Ačkoliv se nejednalo o žádný revoluční titul, ale asi nejvyladěnější i přes některé chyby a nedostatky.

Vzhůru do nové sezóny

Velký otazník byl u licencí, zda se EA podaří udržet tolik licencí, což se naštěstí potvrdilo, a naopak se hra neustále rozšiřuje, třeba o ženský fotbal. V EA Sports FC 25 najdete více než 19 000 licencovaných hráčů, přes 700 týmů a zhruba 120 stadionů v rámci více než třiceti lig. Letošní ročník přidal ženské ligy, nebo celou řadu detailně zpracovaných stadionů jako jsou Mâs Monumental, nebo Estádio José Alvalade.

Foto: Gamebro

Bohužel jsme se opět nedočkali kompletní české ligy, a dokonce nepřibyl ani další účastník evropských pohárů FK Mladá Boleslav, a tak se musíme spokojit opět jen s AC Sparta Praha, SK Slavia Praha a FC Viktoria Plzeň. Rozšíření se nedočkali ani národní týmy, kdy sice nalezneme ten český, ale některé významné stále chybí.

Nicméně letošní ročník přináší velmi důležité změny, které posouvají celý zážitek na novou úroveň. Toho, čeho si hráč všimne hned je vzhled jednotlivých hráčů, který se posunul mílovými kroky. Již dříve ty největší hvězdy byly detailně zpracování a vypadali pomalu k nerozeznání od skutečné podoby.

Tento výčet se opět rozšířil, ale díky moderní technologii i ne tak slavní hráči, třeba z třech českých týmů jsou si konečně velmi podobní. Nový systém dokázal zpracovat hráče dle fotek, takže už se nejedná o generické postavy, které jsou si jen vzdáleně podobné, ale uvěřitelné hráče. A to jak charakteristickými rysi, obličejem, tak třeba i účesem.

Foto: Gamebro

Posun ve vzhledu ale stále není to nejdůležitější a největší změny se odehráli v samotné hratelnosti, taktickým možnostem, novým režimem, nahrazující Voltu a celkovým vylepšení kariérního režimu.

Nová éra

Nové EA Sports FC 25 nabízí větší variabilitu v nastavení herního stylu. Od rychlejší arkády, jak jsme byly zvyklí v předchozích dílech až po simulaci, která se zdárně přibližuje fotbalu, jak ho známe ze stadionů a televizních obrazovek. Hra je celkově zase o něco pomalejší, lépe se kontrolují jak hráči, tak balón, obraná hra má daleko větší význam a postupná kombinace není již sprosté slovo.

Foto: Gamebro

Musím říct, že jsem si velmi oblíbil, jakým stylem se nová FC 25 hraje. Do toho vstupují i nové taktické možnosti, které nabízejí větší nastavení a variabilitu týmové taktiky, kterou lze v rychlosti upravovat i v průběhu zápasu a každá změna měla opravdu velmi výrazný vliv na to jakým stylem celé mužstvo hraje.

Až jsem se trošku divil, jak se změnil obrázek hry s vytažením či zatažením obranné řady o jeden dílek. Také je možnost nastavit individuální taktiku jednotlivým hráčům, podobně jako ve Football Manageru. Opět toto nastavení má veliký vliv na chování hráče a jeho styl hraní.

Foto: Gamebro

Celkově hratelnost je zase o něco vyladěnější a lepší. Hra si sice neodpustila každoroční chyby, jakou jsou občas divné pády či odrazy balónu, když se střetne moc fyzikálních veličin, z kterých hra vypočítává trajektorie. Ale za nějakých 40 hodin hraní jsem nenarazil na hloupé chyby brankářů, jak bývalo zvykem, nebo nějaké výrazné glitche.

Další možnosti zábavy

Herní režimy zůstaly více méně stejné, nalezneme zde nejoblíbenější Ultimate Team, online sezónu, rychlý zápas, nebo režim kariery jak pro hráče, tak trenéra. Pokud byste hledali režim Volta, tak ten už zde nenajdete. Osobně jsem tento režim už vůbec nehrál a zábavný mi přišel jen v prvním ročníku, kdy se objevil. Vývojáři si asi uvědomovali ne tak velkou popularitu, a proto přišli místo toho s režimem Rush.

Foto: Gamebro

V němž se hraje 5 na 5 (4na4 brankáři jsou ovládáni umělou inteligencí). Jde o rychlejší, dynamičtější a akčnější fotbal, navíc na menších hřištích, ale s ovládáním a všemi charakteristickými prvky normálních zápasů. Akorát kromě červených karet jsou tu karty modré, o kterých se uvažuje i ve skutečném fotbale. Když ji hráč obdrží, jde si na chvilku sednout po vzoru hokeje, což je zajímavý prvek.

Tento režim je začleněný i do Ultimate Team a v online režimu je ještě zábavnější a jedná se o skvělý doplněk k běžným zápasům. Režim je začleněn i do kariéry v rámci juniorských turnajů a díky tomu máte větší přehled a kontrolu i nad týmem mladých talentovaných hráčů.

Foto: Gamebro

Nejvíce hrajícím singleplayerovým režimem je bezpochyby Kariéra, i ta se dočkala dalších změn a vylepšení. Celý interface byl opět změněn a je nyní daleko více jednoduší a přehlednější. Přibyla, jaká si sociální síť, kde jsou hráči informováni o dění ve virtuálním fotbalovém světě. Možnost najímat trenéry na jednotlivé pozice a tím výrazně ovlivnit růst hráčů.

Sice by režim kariéry zasloužil ještě více změn a vylepšení, ale na rozdíl od předchozích ročníků jsou drobné vylepšení ve všech směrech a opět režim působí svěžejším a lepším dojmem. Dříve jsem hrál jen kariéru a třeba do Ultimate Taeamu jsem pronikl až loňským a trošku předloňským dílem, ale díky změnám jsem se i k tomuto režimu opět vrátil a opět mě začal bavit.

Verdikt

EA Sports FC 25 je nejlepší fotbalová hra současnosti. Vývojářům se podařilo hru ve všech směrech posunout opět o kus dále a díky tomu je ještě zábavnější. Změny v hratelnosti jsou výborné, skvělé jsou i nové taktické možnosti. Za pochvalu stojí i grafické zpracování hlavně co se týče zpracování hráčů a vše podtrhuje nový režim Rush.

EA Sports FC 25

9

Hodnocení

9.0/10

Klady

  • Parádně předělaná hratelnost
  • Zpracování jednotlivých hráčů
  • Nový režim Rush
  • Taktické možnosti

Zápory

  • Drobné technické chyby
  • Stále chybí některé důležité národní týmy a ligy
Hodnotit text
[Celkem hlasu: 0 Prumer: 0]

Komentujte

avatar
  Odebírat komentáře  
Upozornit na